5 خطر بزرگ هوش مصنوعی که بسیار به ما نزدیک هستند

به گزارش آریا بلاگ، هوش مصنوعی وارد انواع و اقسام صنایع شده و روزبه روز نقش مهم تری پیدا می کند. با پیشرفت شگفت انگیز این فناوری، این امکان را دارد که بسیاری از جنبه های زندگی را به طور شگفت انگیزی بهبود ببخشد اما از طرف دیگر نباید خطرات احتمالی آن را نادیده بگیریم.

5 خطر بزرگ هوش مصنوعی که بسیار به ما نزدیک هستند

با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از کارشناسان در مورد خطرات احتاقتصادی هوش مصنوعی هشدار می دهند، بهتر است به این هشدارها توجه کنیم. از طرف دیگر، برخی مدعی هستند که چنین دیدگاه هایی صرفاً برای ایجاد جاروجنجال مطرح می شوند و هیچ خطر فوری از جانب هوش مصنوعی وجود ندارد.

بنابراین آیا نگرانی های مربوط به هوش مصنوعی جدی هستند یا اینکه باید آن ها را نادیده بگیریم؟ در این مقاله به 5 خطر مهم هوش مصنوعی اشاره کنیم که در آینده نزدیک می توانند مسائل زیادی را ایجاد کنند.

هوش مصنوعی چگونه می تواند خطرناک باشد؟

این فناوری روزبه روز پیچیده تر می گردد و همین پیشرفت می تواند منجر به بروز خطرات مختلفی از جمله موارد ساده (اختلال در کار) تا خطرات فاجعه بار گردد. با توجه به اختلاف نظری که در مورد این موضوع وجود دارد، در رابطه با سطح خطرات آن هم یک دیدگاه مشترک و جامع دیده نمی گردد. عموماً تصور می گردد که هوش مصنوعی از دو طریق می تواند خطرناک باشد:

  • این فناوری برای انجام کاری مخرب برنامه ریزی گردد.
  • این فناوری برای مفید بودن برنامه ریزی گردد اما در حین رسیدن به هدف خود کار مخربی انجام دهد.

این ریسک ها با پیچیدگی نرم افزار هوش مصنوعی تقویت می شوند. سال ها قبل یکی از فیلسوف های مشهور به نام نیک بوستروم کتابی را منتشر کرد که در آن یک سناریو تحت نام به حداکثر رساندن گیره کاغذ مطرح شد. او می گوید فرض کنید یک هوش مصنوعی برای تولید حداکثر تعداد ممکن گیره کاغذ توسعه پیدا کند. اگر این هوش مصنوعی به اندازه کافی باهوش باشد، می تواند کل دنیا را برای رسیدن به این هدف نابود کند.

اما به غیر از این خطرات فاجعه آور که به نظر نمی رسد در آینده نزدیک تحقق پیدا کنند، می توانیم به 5 خطر فوری اشاره کنیم که می توانند طی همین چند سال آینده مسائل زیادی را ایجاد کنند.

1. اتوماسیون شغل ها

اتوماسیون یا اتوماتیکسازی از جمله مهم ترین خطرات هوش مصنوعی برای شغل های مختلف است. از کارخانه ها گرفته تا اتومبیل های اتوماتیک، آغاز اتوماسیون به دهه ها قبل برمی گردد ولی روزبه روز شتاب آن بیشتر می گردد.

مساله این است که برای بسیاری از کارهای مختلف، سیستم های هوش مصنوعی نسبت به انسان ها عملکرد بهتری دارند. روی هم رفته در این موارد ارزان تر، دقیق تر و کارآمدتر از انسان ها عمل می کنند. به نام مثال، هوش مصنوعی در تشخیص جعل آثار هنری بهتر از متخصصان انسانی عمل می کند و حالا این سیستم ها در زمینه تشخیص تومور از طریق تصاویر رادیوگرافی هم در حال بهتر شدن هستند.

از طرف دیگر، وقتی که هوش مصنوعی بسیاری از شغل ها را تصرف کند، بخش بزرگی از کارگران که شغل خود را از دست داده اند به دلیل فقدان تخصص موردنیاز یا عدم وجود اعتبارات قادر به پیدا کردن شغل تازهی نخواهند بود. با پیشرفت سیستم های هوش مصنوعی، مهارت های آن ها برای انجام کارهای مختلف بهتر از انسان ها خواهد شد و اختلال در کار هم می تواند منجر به افزایش نابرابری اجتماعی و حتی یک فاجعه اقتصادی گردد.

2. امنیت و حریم خصوصی

مشکل اصلی این است که با افزایش نگرانی های امنیتی مبتنی بر هوش مصنوعی، تدابیر پیش گیری با استفاده از هوش مصنوعی هم افزایش پیدا می کنند. این مشکل همچنین این سوال را مطرح می کند که ما چگونه سیستم های هوش مصنوعی را ایمن می کنیم؟ اگر از الگوریتم های هوش مصنوعی برای دفاع در برابر نگرانی های امنیتی استفاده می کنیم، باید در رابطه با ایمن بودن خود سیستم هوش مصنوعی هم اطمینان حاصل کنیم.

در زمینه حریم خصوصی هم شرکت های بزرگ طی چند سال گذشته در این زمینه تا حد قابل توجهی زیر تیغ دولت ها و نهادهای نظارتی قرار گرفته اند. باید خاطرنشان کنیم روزانه حدود 2.5 ترابایت داده از طریق کاربران ایجاد می گردد و الگوریتم های پیشرفته با استفاده از این داده ها می توانند پروفایل های بسیار دقیقی را برای نمایش تبلیغات ایجاد کنند.

از دیگر نگرانی ها می توانیم به تکنولوژی های تشخیص چهره اشاره کنیم و گزارش ها حاکی از آن است که برخی از نیروهای پلیس در کشورهای مختلف برای شناسایی مجرمان تحت تعقیب یا افراد مشکوک از عینک های هوشمند مجهز به نرم افزار تشخیص چهره استفاده می کنند. چنین تکنولوژی هایی می توانند منجر به توسعه رژیم های استبدادی شوند یا اینکه افراد یا گروه هایی با اهداف بدخواهانه از آن ها سوءاستفاده کنند.

3. بدافزار هوش مصنوعی

هوش مصنوعی به طور فزاینده ای در هک کردن سیستم های امنیتی و شکستن رمزگذاری های مختلف بهتر می گردد. بخشی از این موضوع به تکامل الگوریتم های یادگیری ماشینی برمی گردد. این یعنی بدافزار مبتنی بر هوش مصنوعی با آزمون و خطا بهتر می گردد و با گذر زمان خطر آن هم افزایش پیدا می کند.

برخی فناوری های هوشمند (مانند اتومبیل های خودران) اهداف ایدئالی برای این نوع بدافزارها هستند و مثلا می توانند برای ایجاد تصادف رانندگی یا ایجاد ترافیک مورد استفاده قرار بگیرند. با افزایش وابستگی ما به فناوری های هوشمند متکی به اینترنت، زندگی روزمره ما هم بیش از پیش تحت تأثیر خطر اختلال قرار می گیرد.

4. سلاح های خودمختار

سلاح های خودمختار-سلاح هایی که به جای انسان ها از طریق سیستم های هوش مصنوعی کنترل می شوند-مدت هاست که انجام وظیفه می کنند. در همین زمینه باید به هشدار صدها متخصص فناوری اشاره کنیم که از سازمان ملل خواسته اند تا راهی برای حفاظت از بشریت در برابر سلاح های مستقل ایجاد کند.

نیروهای نظامی کشورهای مختلف در حال حاضر به سلاح های مبتنی بر هوش مصنوعی یا سلاح هایی که تا حدی به این سیستم ها متکی هستند، دسترسی دارند. به نام مثال می توانیم به پهپادهای نظامی اشاره کنیم که مثلا با بهره گیری از سیستم های تشخیص چهره می توانند یک فرد را با دقت زیادی ردیابی کنند.

اما وقتی که به الگوریتم های هوش مصنوعی اجازه دهیم بدون دخالت انسان در مورد مرگ و زندگی تصمیم گیری کنند، چه اتفاقی می افتد؟ چنین قابلیت هایی می توانند تبعات فاجعه باری به همراه داشته باشند.

6. دیپ فیک و اخبار جعلی

تکنولوژی دیپ فیک روزبه روز پیشرفته تر می گردد و تشخیص جعلی بودن ویدیوهای مبتنی بر آن دشوارتر. اگرچه در حال حاضر این تکنولوژی عمدتاً برای ساخت ویدیوهای جعلی از افراد مشهور مورد استفاده قرار می گیرد اما همین حالا هم برخی کلاه برداران با استفاده از تصویر پروفایل افراد معمولی در شبکه های اجتماعی ویدیوهای جعلی از آن ها درست می کنند تا بتوانند باج دریافت کنند. علاوه بر این، باید به استفاده از هوش مصنوعی برای ویرایش تصاویر و شبیه سازی صدا هم اشاره کنیم که می توانند تأثیر زیادی بر جامعه داشته باشند.

سخن آخر

با پیشرفت هوش مصنوعی، کاربردهای آن هم بیشتر می گردد. اما متأسفانه یک تکنولوژی تازه قدرتمند همواره در معرض خطر سوءاستفاده واقع شده است. این خطرات تمام جنبه های زندگی روزمره ما را تحت تأثیر قرار می دهند؛ از حریم خصوصی و امنیت سیاسی گرفته تا اتوماسیون شغل ها. اولین گام در کاهش خطرات هوش مصنوعی این است که تصمیم بگیریم این فناوری در چه موقعیت هایی استفاده گردد و در چه شرایطی از استفاده از آن اجتناب کنیم.

شما در مورد این موضوع چه فکر می کنید؟ آیا هوش مصنوعی واقعا خطرات جدی به همراه دارد یا اینکه چنین هشدارهایی را چندان نباید جدی گرفت؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با ما و دیگران در میان بگذارید.

منبع: Make Use Of

آژانس مسافرتی: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 9 مهر 1400 بروزرسانی: 9 مهر 1400 گردآورنده: ariyablog.ir شناسه مطلب: 7588

به "5 خطر بزرگ هوش مصنوعی که بسیار به ما نزدیک هستند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "5 خطر بزرگ هوش مصنوعی که بسیار به ما نزدیک هستند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید