علت خارش خال چیست؟

به گزارش آریا بلاگ، خارش یک خال می تواند ناشی از تغییراتی در عادت های روزمره تان باشد؛ اما این احتمال هم وجود دارد که خارش خال تان، علامتی هشداردهنده از مسئله ای جدی تری باشد که احتیاج به آنالیز فوری پزشکی دارد.

علت خارش خال چیست؟

به گزارش خبرنگاران، خارش خال علت های گوناگونی می تواند داشته باشد. ملانوما که یک درصد از سرطان های پوست را تشکیل می دهد و علت بیشترین مرگ های ناشی از سرطان پوست است، یکی از علت های خارش خال می تواند باشد که بدون تردید باید آن را جدی بگیرید.

به همین دلیل اگر تغییراتی در حس خال تان ایجاد شده یا ظاهر آن تغییری نموده است، بسیار اهمیت دارد که مورد آنالیز پزشکی قرار بگیرید.

شناسایی خال ها

خال ها که به آن ها nevi نیز می گویند بسیار شایع هستند و بیشتر آن ها به ملانوما تبدیل نمی شوند. خال ها معمولا پیش از بیست سالگی ظاهر می شوند و برخی از آن ها نیز ممکن است از زمان تولد وجود داشته باشند.

خال های مادرزادی که از زمان تولد وجود دارند، بیشتر محتمل است که به ملانوما تبدیل شوند. یعنی مهم است که حواستان به تمام خال ها و ضایعات پوستی تان باشد تا در صورت بروز هر گونه تغییری در آن ها هر چه زودتر متوجه شوید.

این طبیعی است که خال ها طی بلوغ و بارداری تغییر نمایند؛ اما تغییر خال در هر زمانی باید به دقت مورد آنالیز قرار گرفته و به پزشک نشان داده گردد.

خال ها از سلول هایی در پوست به نام ملانوسیت ها به وجود می آیند. وقتی زیر نور آفتاب قرار می گیریم پوستمان برنزه می گردد و ملانوسیت ها عامل این رنگ پوست هستند.

برخی از افراد خال های بیشتری دارند و برخی ممکن است فقط دو سه خال بیشتر نداشته باشند. خال ها معمولا ژنتیکی اند، بنابراین اگر والدین شما خال های زیادی دارند بیشتر محتمل است شما هم خال های زیادی داشته باشید.

ما دقیقا نمی دانیم چرا برخی از خال ها سرطانی می شوند و برخی از آن ها نه.

ریسک فاکتورهای سرطانی شدن خال :

. داشتن پوست روشن

. داشتن تعداد زیادی خال

. زیاد در معرض نور خورشید بودن

. عوامل محیطی

. سابقه ملانوما در خانواده

هر چند تقریبا یک درصد از موارد ملانوما ناشی از جهش های ژنی هستند؛ اما مطالعات نشان می دهند بیش از نیمی از ریسک ابتلا به ملانوما در یک فرد، مرتبط با فاکتورهای ژنتیکی است.

علت های ممکن خارش یک خال

خارش دار شدن یک خال چند دلیل می تواند داشته باشد و سرطان در راس این علت ها قرار ندارد. خارش خال ناشی از تحریک عصب ها در پوست است.

این تحریک می تواند به دلیل مواد شیمیایی که به پوست می زنید، خشکی پوست، پوسته شدن در اثر آفتاب سوختگی و دیگر دلایل باشد. اما این احساس، یعنی خارش خال، می تواند ناشی از تغییراتی در خود خال نیز باشد و نباید فراموش کنید که تغییر خال را نباید نادیده بگیرید.

اگر خال تان خارش دارد شده، به این سوال ها پاسخ دهید:

. آیا این اواخر از نرم نماینده لباس یا پودر شوینده جدیدی استفاده می کنید؟

. آیا از لوسیون بدنی استفاده می کنید که حاوی عطر یا دیگر مواد شیمیایی است که می تواند پوستتان را تحریک کند؟

. آیا اسپری یا افترشیوی با بوی جدیدی استفاده می کنید؟

. آیا از محصولات برنزه کردن پوست استفاده می کنید؟

. آیا در محل کارتان در معرض مواد شیمیایی هستید؟

به این فکر کنید که چه محصولاتی استفاده نموده اید و این محصولات چگونه ممکن است پوستتان را تحریک نمایند. همچنین آنالیز کنید که از چه محصولات پاک نماینده ای در خانه یا محیط دیگری استفاده می کنید.

همه این عوامل می تواند دلیل خارش یک خال باشند. حتی اگر فکر می کنید علت را شناسایی نموده اید؛ اما خالتان مدام خارش دارد، باید به پزشک مراجعه کنید. در برخی موارد، خارش یک خال می تواند علامتی از ملانوما باشد.

قانون ABCDE برای علائم سرطان پوست

خالی که جدید است یا اخیرا در ظاهرش تغییری ایجاد شده باید توسط پزشک متخصص پوست آنالیز گردد. قانون ABCDE برای سرطان پوست، یک یادآور است که به افراد یاری می نماید یک خال غیرعادی را از جهت ویژگی های آن تشخیص دهند.

تغییراتی در خال که می تواند بیانگر مسئله ای باشد شامل موارد زیر می گردد:

عدم تقارن (Asymmetry): خال ها یا لکه های نرمال معمولا متقارن هستند. اگر خطی دور یک خال نرمال بکشید، دو نیم دایره مشابه خواهید داشت. در موارد سرطان پوست، لکه یا خال، متقارن نیست؛ یعنی دو نیمه مشابه ندارد.

لبه های خال (Border): لبه ها یا مرزهای یک خال غیرعادی یا سرطانی، نامنظم است و غیریکنواخت، بریده بریده و یا نامشخص است. خال های نرمال معمولا لبه های گرد و یکنواخت دارند.

رنگ خال (Color): خال های نرمال، رنگ یکدستی دارند. خال زمانی غیرعادی محسوب می گردد که دارای بیشتر از یک رنگ یا سایه باشد. این تغییر رنگ می تواند شامل روشن تر شدن یا تیره تر شدن خال گردد. پزشکان، ملانوماها را اغلب دارای رنگ قرمز، سفید و آبی می دانند.

اندازه خال (Diameter): اگر یک خال عظیم تر از پاک کن یک مداد (6 میلیمتر) باشد، غیرعادی تلقی می گردد. این مسئله شامل خال هایی می گردد که دارای دیگر ناهنجاری ها (تغییر رنگ، لبه نامنظم و عدم تقارن) نیستند. اندازه خال حتی در خصوص خال هایی که از زمان تولد وجود داشته اند، هم اهمیت دارد.

تغییر شکل یا برآمده شدن خال (Evolution or Elevation): تغییر شکل خال به هر گونه تغییری در تقارن، لبه ها، رنگ و اندازه یک خال گفته می گردد. برآمده شدن خال نیز به خالی گفته می گردد که برآمده از روی پوست و خصوصا غیرهمسطح به نظر می آید.

ظاهر عجیب و غریب (Funny Looking): برخی از پزشکان، معیار دیگری به ویژگی های یک خال غیرعادی اضافه نموده اند تا چیزی را شرح دهند که بیشتر شهودی و حسی است تا قابل مشاهده. گاهی ملانوماها در مقایسه با خال های معمولی،عجیب و غیرعادی به نظر می رسند، و این زمانی است که باید به شم درونی تان اعتماد نموده و زودتر به پزشک مراجعه نمایید. حس درونی ما، اغلب درست است!

خارش، خونریزی، و یا ترشح از خال و یا ناحیه ای که خراشیده به نظر می رسد اما در عرض مدتی که منطقی به نظر می رسد التیام نمی یابد، باید جدی گرفته گردد. گاهی یک حس جدید یا غیرمعمول در ناحیه ای نزدیک به یک خال هم می تواند علامت اولیه ای از ملانوما باشد.

خال در مقایسه با ملانوما

تشخیص خال های رنگی از ملانوما می تواند سخت باشد. بنابراین ممکن است پزشک تصمیم بگیرد برای تشخیص، نمونه برداری از خال انجام گردد.

در صورتی که ملانوما در مراحل اولیه تشخیص داده گردد، احتمال درمان بسیار بیشتر خواهد بود.

کلام پایانی

شما باید بدانید که همه خال های غیرعادی یا خارش دار، سرطانی نیستند. اگر خالی دارید که غیرعادی است یا خارش دارد، خیلی مهم است که به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. یک فرد معمولی نمی تواند تشخیص دهد که یک خال، سرطانی است یا نه.

شما نیز باید به طور منظم هر ماه پوست خود را آنالیز کنید. در چکاپ های سالیانه نیز پزشک معمولا پوست را از جهت هر گونه تغییر، لکه و یا ضایعه جدیدی آنالیز می نماید.

یادتان باشد اگر متوجه هر چیز غیرعادی در پوستتان شدید، در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید و منتظر نمانید تا زمان چکاپ تان برسد.

منبع: تبیان

abanhome.com: گروه ساختمانی آبان | برای اجرای یک طرح بازسازی مقرون به صرفه با کارشناسان گروه ساختمانی آبان مشورت کنید

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 9 مهر 1400 بروزرسانی: 9 مهر 1400 گردآورنده: ariyablog.ir شناسه مطلب: 7205

به "علت خارش خال چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علت خارش خال چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید